Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Αποφάσεις ζωής...πόσο "ελεύθερες" είναι τελικά;...



    Επιλογή συντρόφου, επιλογή καριέρας, επιλογή φίλων, επιλογή στάσης ζωής....επιλογές ζωής....Πόσο ελεύθερες είναι πραγματικά και πόσο συνειδητές; Πόσο απαλλαγμένες είναι από ασυνείδητες διεργασίες και γνωστικά σχήματα παγιωμένα και βαθιά ριζωμένα μέσα μας από τη παιδική μας ακόμα ηλικία;
   Όλοι μας, ακόμα και όσοι θεωρούμε τους εαυτούς μας ισορροπημένους ανθρώπους, έχουμε πέσει ασυνείδητα και θα εξακολουθούμε σ΄όλη μας τη ζωή να πέφτουμε στις λεγόμενες "παγίδες ζωής".
   Η "παγίδα" αναφέρεται σ' ένα γνωστικό σχήμα που άρχισε στη παιδική μας ηλικία χωρίς να το αντιληφθούμε και έχει αντίκτυπο σ' όλη την ενήλικη ζωή μας. Ξεκίνησε με κάτι που μας έκανε η οικογένεια μας (άλλοτε κάτι μεγάλο και σημαντικό και άλλοτε κάτι μικρό και ανάξιο προσοχής) ή κάτι που μας έκαναν τ΄άλλα παιδιά στη μικρή σχολική κοινωνία. Μπορεί λοιπόν στη παιδική μας ηλικία να μας εγκατέλειψαν, να μας υπερπροστάτεψαν, να μας κακοποίησαν είτε συναισθηματικά είτε ψυχολογικά ή απλά να μας υποτίμησαν ή να μας στέρησαν αγκαλιές και χάδια. Μεγαλώνοντας η παιδική παγίδα "που μας έριξαν", χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει γίνεται μέρος του εαυτού μας, προσδιορίζει το τρόπο σκέψης μας, τα συναισθήματά μας, τη συμπεριφορά μας και κυρίως τις σχέσεις μας με τους άλλους και τις επιλογές μας. Οι παγίδες ζωής προκαλούν έντονα συναισθήματα όπως θυμό, λύπη, άγχος, απογοήτευση, μοναξιά, απελπισία, αίσθημα αδυναμίας και ανημποριάς.
   Πόσες φορές στη ζωή σας φαίνεται να έχετε τα πάντα - κοινωνική θέση, σεβασμό των ανθρώπων γύρω σας, ένα πετυχημένο γάμο ή μια πετυχημένη σχέση, μια πετυχημένη καριέρα- και όμως δε μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή σας και να πιστέψετε στις επιτυχίες σας; Πόσες φορές έχει συμβεί σε όλους μας να δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι γύρω μας  καταστάσεις ή να επιμένουμε να μένουμε σε καταστάσεις είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, στις οποίες μας κακομεταχειρίζονται, μας υποβιβάζουν, μας αγνοούν ή μας ελέγχουν, καταστάσεις στις οποίες αποδεικνυόμαστε μονίμως αδύναμοι και λίγοι να πραγματώσουμε τους πιο επιθυμητούς μας στόχους;
   Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ο καθένας από εμάς να εντοπίσει και να προσδιορίσει τις παγίδες της δικής του ζωής που τον ωθούν να συμπεριφέρεται δυσλειτουργικά και ίσως καταστροφικά κάποιες φορές και να τον ωθούν σε "λάθος" αποφάσεις.
   Πώς όμως θα εντοπίσουμε τις παγίδες της ζωής μας και θα αντιληφθούμε ότι έχουμε πέσει σε κάποιες από αυτές;
  Παρακάτω θα παραθέσουμε κάποιες ενδείξεις που είναι αρκετές να μας παρακινήσουν σε μια βαθιά ενδοσκόπηση και στην συνειδητοποίηση ότι και εμείς "κουβαλάμε" από τη παιδική μας ηλικία κάποια ή κάποιες παγίδες ριζωμένες μέσα μας
  • Μπλέκεστε επανειλημμένα σε σχέσεις με ανθρώπους που είναι ψυχροί απεναντί σας.
  • Νιώθετε πως ακόμα και οι πιο κοντινοί σας άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για εσάς ή δε σας καταλαβαίνουν αρκετά.
  • Νιώθετε πως στο βάθος είστε ανεπαρκείς και πως αν σας γνώριζε κάποιος καλά, δε θα μπορούσε να σας αγαπήσει και να σας αποδεχτεί.
  • Βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάντοτε πάνω από τις δικές σας με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνονται οι δικές ανάγκες ποτέ, έτσι ώστε στη πραγματικότητα να μη γνωρίζετε πλέον ποιές είναι οι πραγματικές δικές σας ανάγκες.
  • Φοβάστε πως κάτι κακό θα σας συμβεί, με αποτέλεσμα ένα απλό κρυολόγημα να σας δημιουργεί πανικό για μια σοβαρότερη αρρώστια.
  • Βρίσκετε πως ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εσάς ή την κοινωνική αποδοχή που λαμβάνετε, συνεχίζετε να νιώθετε κενοί, δυστυχισμένοι ή ανάξιοι.
   Αν αναγνωρίζετε κάτι από τα παραπάνω στη δική σας ζωή τότε το πρώτο βήμα έχει γίνει: έχετε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει κάτι στο τρόπο σκέψης σας, μοτίβα που επαναλαμβάνονται και σας εμποδίζουν να ζείτε ευτυχισμένοι...Το δεύτερο βήμα είναι να εντοπίσετε και να προσδιορίσετε τις παγίδες της δικής σας ζωής
  Επιγραμματικά παρακάτω θα αναφερθούν οι 11 βασικές παγίδες ζωής και ποια είναι η βασική δυσλειτουργική σκέψη που συνοδεύει τη καθεμιά από αυτές.
  1. Η παγίδα της εγκατάλειψης: "Σε παρακαλώ, μη μ' αφήνεις!".
  2. Η παγίδα της δυσπιστίας και της κακοποίησης: "Δε μπορώ να σ' εμπιστευτώ".
  3. Η παγίδα της συναισθηματικής στέρησης: "Ποτέ δε θα μου δώσουν την αγάπη που χρειάζομαι".
  4. Η παγίδα του κοινωνικού αποκλεισμού: "Δε μπορώ να προσαρμοστώ".
  5. Η παγίδα της εξάρτησης: " Δε μπορώ να τα καταφέρω μόνος-η μου".
  6. Η παγίδα της ευαλωτότητας: "Φοβάμαι τη καταστροφή".
  7. Η παγίδα της μειονεκτικότητας: "Είμαι ανάξιος-α".
  8. Η παγίδα της αποτυχίας: "Νιώθω αποτυχημένος-η".
  9. Η παγίδα της υποταγής: " Πάντα γίνεται το δικό σου!".
  10. Η παγίδα των ανελαστικών στάνταρ: "Ποτέ δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος-η".
  11. Η παγίδα του αυτονόητου δικαιώματος: "Μπορώ να έχω οτιδήποτε θελήσω!".
Στα άρθρα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες θα αναλυθεί η καθεμιά από τις παγίδες ζωής ξεχωριστά, πως επηρεάζει τη ζωή μας καθώς επίσης και ο τρόπος που σχετίζεται η καθεμία με τις αποφάσεις της ζωής μας και με την επιλογή του συντρόφου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου